Benoit Duteurtre – Fetita si Tigara

Exact in ziua in care am aflat ca Finlanda se pregateste ca in urmatorii 30 de ani sa devina prima tara nefumatoare din lume avand in vedere ca doar 20% dintre finlandezi fumeaza, am dat si peste Fetita si Tigara lui Benoit Duteurtre.

Foarte diferita de tot ce am citit in ultima vreme, cartea este o satira la adresa societatii in care fumatul este total interzis prin lege in timp ce copiii beneficiaza de atat de multe drepturi si ne acapareaza fiecare colt din viata incat umbla liberi prin cladiri administrative sau la numai 10 ani ajung sa prezideze o sedinta de judecata.

Pornind deci de la obsesia noastra pentru corectitudine (politicaly correct) si pentru bucuriile si inocenta caracteristice copilariei, societatea descrisa de Benoit Duteurtre reprezinta o lume ciudata in care un condamnat la moarte este salvat de “ultima tigara” iar un om nevinovat sfarseste tragic din cauza aceleiasi tigari fumate pe ascuns si a marturiei mincinoase a unei fetite de 5 ani, pe principiul ca niciodata copiii nu mint in timp ce adultii o fac. Iar pentru ca toate acestea nu erau suficiente, o grupare terorista conduce un reality show in urma caruia isi executa participantii in functie de numarul de voturi date de cetatenii obisnuiti.

Avand un format de buzunar, cu numai 125 de pagini, este o lectura placuta, usoara dar care-ti lasa un gust amar cand te gandesti cat de data peste cap devine lumea cu fiecare zi ce trece.

This entry was posted in Recenzii / Reviews and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s