Agonie si extaz

Dupa ce am petrecut 2 saptamani cu Michelangelo, aproape zi de zi in agonie sau pe culmile extazului, am fost foarte trista ca povestea si opera noastra a luat sfarsit. Nimeni n-a iubit marmura mai mult ca noi si nu i-a daruit suflet, dragoste si viata din noi.

In diminetile racoroase de toamna, in autobuzul spre birou, il sculptam impreuna pe David, faceam schite pentru Pieta sau mergeam sa discutam cu Papii despre noul nostru proiect iar serile, ah, serile pictam Capela Sixtina, ne gandeam la Contessina sau la Vittoria.

Irving Stone chiar m-a prins cum nici o alta scriere din ultima vreme nu mi-a adus atata bucurie. Agonie si Extaz este o carte remarcabila, dedicata unui artist extraordinar.

Este foarte emotionant sa traiesti si sa urmaresti cum se deruleaza viata lui Michelangelo Buonarroti, plina de creativitate, furie, dragoste, putere si motivatie pentru a duce la bun sfarsit ceea ce iubeste.

O viata intreaga este dedicata desenului, picturii, sculpturii si arhitecturii, mereu descoperind lucruri noi despre ceea ce poti face si cum poti aduce elemente dintr-o arta pentru a face lucruri minunate intr-o alta.

Felul in care poti crea oameni si vietati din marmura, cum poti face sa pulseze caldura, viata si dragostea intr-o constructie inghetata mi se pare remarcabil.

Si dupa ce am vazut cu ochii mei Pieta Rondanini a lui Michelangelo, aflata in Muzeul Castelului Sforzesco din  Milano, plus toti oamenii impietriti ce spirjina si decoreaza cladirile renasterii,  picturile si tapiseriile de dimensiuni extraordinare, imi dau seama ca artistii renasterii au trait, au mancat, au baut si-au respirat arta.

Donatello, Brunelleschi, Leonardo da Vinci, Raphael, Francesco Granacci si sponsori  precum Lorenzo de Medici sau papa Iulius al II-lea sunt figuri importante a doua secole (XV-XVI) de istorie, religie si arta reuniti intr-o singura poveste despre spiritul uman si eterna cautare a frumosului si perfectiunii.

Cred ca n-am invatat nimic mai pretios in ultima vreme despre mine si despre ceilalti, ca ceea ce am desprins din paginile astea: sa ramai increzator si fidel scopurilor tale, sa-ti pastrezi pasiunea si daruirea chiar daca o lume intreaga iti este impotriva. Exista cicluri si ce nu te omoara chiar te face mai puternic pentru ca, universul chiar conspira la indeplinirea planurilor tale iar uneori nici nu-ti dai seama de cat de importanta va fi contributia ta la bunul mers al lucrurilor.

Advertisement
This entry was posted in Recenzii / Reviews and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s