In Treatment este un serial dinamic produs de cei de la HBO dupa povestea si formatul de succes al serialului israelian Betipul al lui Hagai Levi. Curpinde 2 sezoane a cate 43 de episoade, fiecare episod avand o durata de maxim 30 de minute.
Conceptul de la care se pleaca este cel de terapie si consiliere psihologica.
Paul Weston este un terapeut de 53 de ani ce desfasoara saptamanal sesiuni cu pacientii sai. El este intruchiparea calmului si echilibrului, a omului fara probleme dar care poate sa ofere raspunsuri si sfaturi pentru situatiile dificile ale celorlalti.
Fiecare episod sau sedinta de consiliere se axeaza pe un singur pacient, inclusiv pe Paul care merge la intalniri regulate cu propriul sau psiholog, Gina.
Pacientii sai sunt: Laura – o tanara doctorita indragostita de Paul; Alex – un soldat din Irak; Sophie – o tanara gimnasta cu tendinte suicidale; Jake si Amy – un cuplu casatorit.
Sunt parti in film in care Paul nu scoate un cuvant. Sunt parti in care linistea pare sinistra si cineva ar trebui sa spuna ceva, sa intrebe ceva. Momentele de tensiune te fac sa-ti iesi din minti doar uitandu-te la cum se desfasoara sesiunea daramite sa mai fii acolo.
In Treatment mi-a placut foarte tare pentru simplu fapt ca, prin dialogurile consistente si pline de substanta, te invata cum sa asculti, cum sa citesti printre cuvintele celuilalt si ce intrebari sa pui pentru a scoate la iveala ceea ce nu este atat de evident pentru cel in cauza.
In plus de asta, Paul, terapeutul, nu ofera niciodata solutii si nu emite judecati de valoare sau idei. El doar ghideaza si “inspira” luarea propriilor decizii; e un fel de traducator al propriului nostru limbaj in care ne incurcam si ne afundam tot mai mult.
Si apoi, mai e si partea in care, nivelul de intimitate din partea pacientului este la cota superioara in timp ce terapeutul nu lasa la vedere nimic din ceea ce se petrece cu el in afara cabinetului sau faptul ca el traieste atat de mult viata pacientilor, o analizeaza in amanunt pentru a-i putea ajuta incat uita sa se mai ocupe si de a lui.
Iar cand dupa 30 de ani de cariera incepi sa ai si indoieli cu privire la rostul tau si al meseriei pe care ti-ai ales-o, lucrurile devin cu adevarat complicat de interesante pentru doctorul Paul Weston.