Actiunea acestui roman politist (historical thriller) porneste de la vizita facuta de Sigmund Freud impreuna cu discipolul sau Carl Jung si Sandor Ferenczi in America anului 1909 pentru a tine o serie de cursuri la Universitatea Clark din Massachusetts.
Aceasta a fost prima si ultima vizita pe care Freud a facut-o in America, mai ales ca opiniile si scrierile sale nu erau deloc apreciate, psihanaliza fiind inca la inceputuri.
Autorul isi imagineaza ca in timpul vizitei Freud si prietenii sai sunt implicati in solutionarea unei crime ca indrumatori ai tanarului doctor Stratham Younger care foloseste tehnica psihanalizei pe o domnisoara ce a supravietuit atacului unui presupus criminal in serie dar si-a pierdut vocea si nici nu-si mai aminteste nimic.
Desi detaliile privind New Yorkul acelei vremi sunt de o mare acuratete (documentarea a fost intr-adevar una de succes dupa cum autorul insusi afirma in nota de final), desfasurarea actiunii lasa de dorit pentru ca Rubenfeld te plimba de colo-colo prin cadre disparate ce te scot din context.
Intr-una din aceste bucati de puzzle ce nu pare sa aiba legatura cu povestea, exista si o interpretare interesanta a celebrului “To be or not to be” al lui Hamlet.
Rubenfeld, prin vocea lui Stratham Younger, propune o solutie “psihologica” ce mi s-a parut ingenioasa la aceasta problema legata in prima instanta de fiinta si nefiinta.
Asa ca, din toata cartea nu mi-a ramas in minte decat partea cu “interpretarea lui Hamlet” si mai putin cea cu “interpretarea crimei”.
Ramane totusi o lectura buna (este roman de debut al unui profesor de drept si bestseller in 2006 in Marea Britanie) pentru cei interesati de istoria New Yorkului, pasionati de Shakespeare, de psihanaliza sau romane politiste in general.