Boris Akunin – Leviatan

M-am luptat ceva vreme s-o termin de citit si-ntr-un final am reusit.

Nu prea reusesc sa inteleg de ce Boris Akunin este recomandat ca fiind “cel mai bun nuvelist rus al zilelor noastre” cand el este de fapt din Georgia si mai si scrie imbarligat si agatho-christian.

Leviatan este o parodie la Crima in Orient Express, cu personaje internationale si logica meticuloasa a la Hercule Poirot in care Akunin insereaza cu ironie si umor o multime de prejudecati si stereotipuri: francezi contra englezi si toti impotriva japonezilor cu rusii undeva deasupra tuturor.

Actiunea e plasata undeva la 1870 pe o ambarcatiune (Leviatan-ul, fireste) ce merge din Europa in India si la bordul careia se afla omul ce l-a ucis pe lordul Littleby impreuna cu intreaga familie in locuinta sa de la Paris pentru niste artefacte indiene.

Doi detectivi isi disputa indiciile pentru solutionarea crimei: Gustave Gauche, francez ambitios si neindemanatic si Erast Fandorin, un rus chipes ce cucereste inimile doamnelor de pe vas.

Naratiunea nu se desfasoara numai din perspectiva personajului principal, Fandorin, ci si din cea a pasagerilor, fiecare capitol prezentand opiniile unuia dintre ei.

Nu pot sa zic ca a fost o lectura tocmai dezagreabila (nu exista prea multe indicii care sa te faca sa vrei sa rezolvi crima de unul singur) dar cu siguranta am citit si carti mai placute. Cum ar fi Portretul lui Dorian Gray pe care nu-mi vine sa-l termin (de citit, nu pictat) pentru ca-mi place prea mult.

This entry was posted in Recenzii / Reviews and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s