Boris Vian – Blues pentru o pisica neagra

Si acum e timpul pentru niste Boris Vian!

“-Ati cazut in apa? Am intrebat cu interes.
– Scuzati-ma ca va deranjez, domnule, zise ea. Dar am o inundatie in casa … am cerut un instalator si trebuia sa vina acum trei zile …
– Am unul aici, am zis eu. Poate e al dvs?
– Cei sapte copii ai mei s-au inecat, mi-a spus ea. Doar cei doi mai mari mai respira inca pentru ca apa nu le ajunge decat pana la barbie. Dar daca instalatorul mai are treaba la dvs … nu vreau sa va deranjez …” (Instalatorul)

Am cumparat-o din anticariatul meu brasovean pentru ca mi-a placut titlul “Blues pentru o pisica neagra” si pentru ca avea formatul de buzunar care-mi permite sa o port dupa mine.

Scriitor boem si cu o imaginatie remarcabila, Vian a fost pe rand traducator, saxofonist intr-o orchestra de jazz, reparator de masini vechi, actor de film, cantaret de cabaret, scriitor de romane, nuvele si piese de teatru. Din nefericire la numai 39 de ani a murit din cauza unui stop cardiac, in timp ce asista la proiectia filmului adaptat dupa cartea sa “Ma voi prabusi pe mormintele voastre”.

Prin imbinarea existentialismului si a suprarealismul intr-un joc continuu de cuvinte, Blues pentru o pisică neagră (1949) reuneste unsprezece nuvele în care sarcasmul si ludicul, cruzimea si inocenta lui Boris Vian te poarta intr-un univers imaginar complex caruia vrei sa-i aflii sensurile.

”Atunci lua un cutit mare si isi taie capul. Il puse in apa fierbinte cu cateva cristale pentru a-l curata si a nu falsifica greutatea. Apoi muri inainte de a fi terminat, fiindca toate acestea se petreceau in 1945, iar medicina nu era asa perfectionata ca acum. Urca la cer intr-un nor mare si rotund. Nu avea niciun motiv sa mearga in alta parte.”(Racul)

“Inca mai sunt in picioare, deasupra minei[…]Nu explodeaza decat atunci cand retragi piciorul[…]Sunt singur[…] Nu am pastrat decat carnetelul si creionul. O sa le arunc inainte de a schimba piciorul si trebuie neaparat sa fac asta, pentru ca m-am saturat de razboi si pentru ca ma napadesc furnicile.” (Furnicile)

Cele 11 sunt: „Furnicile”, „Elevi silitori”, „Calatoria la Khonostrov”, „Racul”, „Instalatorul”, „Soseaua pustie”, „Pestii morti”, „Blues pentru o pisica neagra”, „Ceata”, „Gasca albastra” si „Figurantul”.

This entry was posted in Recenzii / Reviews and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s