Crezi sau nu?

 

In orasul mare unde te simti singur, unde nimeni nu-ti acorda atentie si te simti ca o papusa manevrata de toti pentru scopurile si bunul lor plac, iti mai ramane cel putin o solutie: horoscopul.

Nu conteaza daca il citesti in ziarul ce se distribuie gratuit, daca iti este prezentat la tv in timp ce-ti bei cafeaua inainte sa te pierzi in multime sau daca iti este intocmit de un profesionist si il primesti pe e-mail.

zodiac.gif

 

Dupa ce ti-ai citit frumusel « desfasuratorul » pe ziua respectiva poti sa-ti vezi linistit de treburi : azi ai din nou un tzel. O sa faci ceva pentru tine si pentru universul de care esti legat in mod intim. Nu mai esti anonim, nu mai esti o papusa trasa de sfori ci esti o rotita in marele mecanism ; faci parte din lumea divina. In acelasi timp, ar trebui sa realizezi constient sau nu ca te aflii in fata unei mari drame cosmice si ca faci parte din ea (esti mic dar important).

Nu se poate spune cat este autosugestie* si cat este adevar stiintific**. Daca Dumnezeu joaca zaruri sau nu, e o problema de « matematica » asa cum horoscopul tine de « alegeri ».

Nu da pagina la rubrica urmatoare si nu schimba postul. Citeste, asculta si decide ce ai sa faci azi.

* Wilson si Weldon au ilustrat-o prin experimentul lui Rachleff : a fost trimis un horoscop identic prin mail la circa 100 de persoane care isi trimisesera data nasterii. Pe cat de diferite au fost datele nasterii, pe cat de diferiti sunt oamenii, fiecare persoana a declarat ca s-a regasit in cele spuse, ca prezinta acuratete. Concluzia este ca, informatia fiind mai mult decat abundenta, oamenii sunt capabili sa gaseasca modalitati prin care sa-si potriveasca trairile.

**teoria lui Percy Seymor despre Soare si magnetism; plus multi altii.

This entry was posted in Creativ writing and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s